Geografia varenia a stravovacích návykov, práve tieto slová vystihujú gastronómiu. Je to to, čo dostaneme na tanieri ale taktiež je to aj hamburger, ktorý si môžeme zobrať so sebou. Gastronómia je daná podnebím, pôdou, tradíciami, históriou, psychológiou a národným charakterom. Svet je rozdelený do rôznych kulinárskych zón. Ak sa vyberiete na dovolenku, je jednoznačné, že po návrate domov sa vás bude každý vypytovať čo dobré ste jedli, ochutnali ale aj pili. Ku každej dovolenke patrí, že návštevníci si v novej krajine, v krajine v ktorej doposiaľ neboli doprajú nejakú špecialitu danej krajiny. V prímorských letoviskách nejeden z nás neodolá morským příšerám ako sú krevety, chobotnice alebo žralok. Tak ako je Taliansko preslávené pizzou či cestovinami, či pri ceste do Anglicka nikdy nesmiete obísť fish and chips. Vo Francúzsku vás očaria slimáky alebo rôzne pripravované steaky s francúzskymi bylinkami. Čína má svoju kuchyňu preslávenú, tú snáď ani spomínať nemusíme.Aj naša krajina má svoje špeciality. Toto čaro Slovensku dodávajú bryndzové halušky, sviečková, pirohy či iné dobroty. Z času na čas však aj mi nepostrehneme, že v našej strave je niečo cudzie. To bude spôsobené práve tým, že je to už automatická súčasť našej stravy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára